How to deal with the abnormal situation of the fan

Update:28-10-2020
Summary:

Fans are a necessity for dust removal and purification. […]

Fans are a necessity for dust removal and purification. However, in later operations, fans will always have problems of one kind or another. So how to solve the problems effectively when the fans are abnormal?


Air volume is too small
Causes and solutions
1. Reason: The system resistance is too large and the fan selection is improper
Solution: re-evaluate the design of the system and re-select
2. Reason: system air duct is leaking or blocked by debris
Solution: plugging or cleaning up
3. Reason: the impeller steering is wrong
Solution: correct steering: arbitrarily exchange the position of the two-phase power cord of the motor
4. Reason: The opening angle of the adjusting door is too small
Solution: adjust
5. Reason: The density of conveying gas increases (the gas contains too much solid impurities or the gas temperature is too low, etc.)
Solution: Eliminate the cause of increased gas density
6. Reason: V-belt slipping causes the speed to decrease
Solution: Adjust the belt tension
7. Reason: The gap between the impeller and the air inlet is too large or the blades are severely worn
Solution: repair, replace
Motor overload, abnormal temperature rise
1. Reason: The system resistance is small and the air volume is too large (centrifugal fan)
Solution: increase system resistance or reduce fan speed
2. Reason: The system resistance is large and the air volume is too small (axial flow fan)
Solution: reduce system resistance
3. Reason: The density of the conveying gas increases (the gas contains too much solid impurities or the gas temperature is lower than the rated temperature, etc.)
Solution: Eliminate the cause of increased gas density
4. Reason: The opening angle of the adjusting door is too small
Solution: adjust
5. Reason: V-belt is too tight
Solution: Adjust the belt tension
6. Reason: The motor power is too small
Solution: Replace the motor
7. Reason: wrong motor wiring
Solution: Check the circuit
8. Reason: poor insulation, motor failure
Solution: repair or replace
Abnormal sound
1. Reason: the bearing has cracks, scars or impurities mixed into the bearing
Solution: Replace the bearing
2. Reason: insufficient lubricating oil (bearing whistle accompanied by temperature rise)
Solution: Come on
3. Reason: the bearing lock nut is loose
Solution: re-lock
4. Reason: spindle wear
Solution: change shaft
5. Reason: Shaft movement
Solution: find the cause and fix it
6. Reason: the impeller rubs against the air inlet or the casing
Solution: repair, adjust
7. Reason: the bolts connecting the impeller to the hub or shaft head are loose
Solution: Tighten the bolts
8. Reason: the fan sucks foreign matter
Solution: Clear
9. Reason: The opening angle of the adjusting door is too small
Solution: adjust
10. Reason: poor piping system, excessive wind speed
Solution: Transform the pipeline system
Abnormal bearing
1. Reason: too much lubricating oil, overfilling of grease (often accompanied by oil leakage)
Solution: remove the extra part
2. Reason: insufficient lubricating grease or poor oil quality
Solution: add grease or replace with new grease
3. Reason: improper selection of lubricating grease, and the model does not meet the requirements
Solution: clean the bearing and replace with qualified grease
4. Reason: The opening angle of the adjusting door is too small
Solution: adjust
5. Reason: The bearing is installed too tightly
Solution: check and reinstall the bearing
6. Reason: bearing failure or fatigue wear
Solution: check and replace the bearing
Vibration
1. Reason: the impeller is unbalanced (rust, dust, dirt and other foreign matter adhere to the impeller)
Solution: clean the impeller
2. Reason: the impeller is deformed or worn seriously
Solution: Replace the impeller
3. Reason: poor foundation design, or resonance due to insufficient foundation strength and rigidity
Solution: Check the condition of the foundation, properly repair and reinforce the anchor bolts loose and tighten
4. Reason: mechanical vibration caused by poor bearing installation or damage
Solution: reinstall the bearing or replace
5. Reason: motor vibration caused by motor failure
Solution: repair or replace the motor
6. Reason: bending deformation or wear of the spindle
Solution: change shaft
7. Reason: improper installation of coupling or pulley
Solution: adjust and recalibrate
8. Reason: external vibration (such as pipe vibration, etc.) is transmitted to the fan
Solution: The connection between the fan and the pipeline adopts a flexible hose and a shock absorber is installed
9. Reason: improper selection, causing the fan to work under unstable conditions (fan surge and intermittent noise)
Solution: adjust the fan speed or re-select

0